Presbyopi - Linser for presbyopi

Hva er presbyopi?

Etter hvert som vi blir eldre, vil øynene miste evnen til å fokusere på detaljer på nært hold. Dette skjer med oss alle i 40-årene. Du har kanskje lagt merke til at det du leser på telefonen din ser mindre ut, eller at armene ikke er lange nok til at du kan fokusere på skjermen? Dette kaller vi presbyopi.

Når du er under 40 år, vil linsen i øyet justere seg like lett som fokuset i en kameralinse. På sikt vil øyet miste evnen til å zoome inn og ut, noe som kan gi problemer når du skal bytte fokus fra nær til avstand.

Heldigvis kan multifokale kontaktlinser eller monovision hjelpe deg, slik at du får gjort det som er viktig for deg her i livet.

Kontaktlinser for deg med presbyopi

Multifokale linser er linser som har flere styrker i seg, og er ment å dekke opp for utfordringer med å lese samtidig som man skal kunne se på avstand. I motsetning til for eksempel progressive briller, hvor man endrer fokusavstand etter hvor i glasset man ser, vil multifokale linser være uavhengig av blikkretning. Styrkene ligger her også i forskjellige deler av linsen, men du kan tenke at de ligger i sirkler. Normalt sett har man lesestyrken sentralt i linsen, for så at styrkene avtar utover mot linsekanten. Tanken bak en slik utforming av linsene er pupillen vil utvide seg avhengig av hvor fokuset ditt er; den vil trekke seg sammen og bli liten når du fokuserer på noe som er i nærheten, og den vil utvide seg når du fokuserer på noe lenger unna.

Det kan ta litt tid å venne seg til, så vi anbefaler alle å prøve det i minimum 14 dager før vi vurderer hvordan de fungerer og om vi skal gjøre noen etterjusteringer.

Monovision er en linseløsning hvor man ser på avstand med sitt dominante øye, og på nært (eller en valgfri avstand) med det ikke-dominante. Denne løsningen kan fungere godt for de med skjeve hornhinner, hvor det kan være utfordrende med multifokale linser. Også denne løsningen vil man måtte forvente ca. 14 dagers tilvenning på, da det endrer litt på samsynet til brukeren.

Man kan selvfølgelig også bruke linser kun til avstand (eller nært) og supplere med en lesebrille (eller avstandsbriller).