Foreldre setter ikke grenser for skjermbruken hos barn

Barns bruk av smarttelefoner og nettbrett øker. Optiker Erik Lystad er ikke i tvil: skjermbruk påvirker synet.

– Foran en skjerm brukes øynene veldig statisk og ensidig. Synet vårt har det aller best når vi fokuserer på ulike avstander og har blikket i stadig bevegelse, sier optiker Erik Lystad hos Optiker Lundemo i Trondheim.

Hans erfaring er at stadig flere barn i dag blir nærsynte.
Even smiler til kamera med hodet i synstest-apparatet
Even (12) skal ta en synstest. I likhet med de fleste andre på sin alder bruker han både mobil og nettbrett daglig.

Synsundersøkelsen er godt i gang.

Som de aller fleste på sin alder sitter Even mye på Ipaden. Enten for å se på film, sjekke YouTube eller spille dataspill.

I tillegg kommuniserer han med kompisene via mobiltelefon, og da går det mest i snapchat og andre digitale meldingskanaler.

– Jeg kan ofte sitte i flere timer uten å tenke over det, men mamma og pappa ber meg ofte om å legge fra meg Ipaden og finne på noe annet, forteller Even.

Han er klar over at det kan være skadelig å sitte for lenge foran skjermen, men innrømmer at det er lett å glemme tiden. For eksempel når han kommer hjem tidlig fra skolen og det er lenge til resten av familien er samlet.

– Jeg liker særlig å se på YouTube, det er så mye å finne der, men jeg vet ikke hvorfor jeg liker det, det har bare blitt så naturlig å gjøre det, sier Even.

Optiker Erik råder Even til å ta pauser.

–Amerikanerne snakker om 20-20-20-regelen for å unngå skjermplager, forteller Erik.

Optiker Erik Lystad smiler til kamera
Optiker Erik Lystad hos Optiker Lundemo oppfordrer foreldre til å være mer bevisst på skjermbruk blant barn. – Pauser er viktig for å unngå nærsynthet i tidlig alder, sier han.

–I praksis betyr det å se ut av vinduet tre ganger i timen, men det beste er jo å legge fra seg netbrettet eller gå fra datamaskinen helt og finne på noe annet i noen minutter. Det hjelper liksom ikke å gå fra Ipaden for å dra ut og spille Pokemon Go på mobilen! sier han.

Even ler. Men synes det høres fornuftig ut.

20-20-20 kan være en god huskeregel.

De minste er mest utsatt
– Når barn fortaper seg helt i et spill eller en film, kan de bli sittende lenge. Å låse blikket på samme avstand over lengre tid, stresser systemet. Det kan føre til hodepine, eller plager i øynene. Det kan også være en årsak til at et barn blir fortere sliten av å lese, sier Erik hos Optiker Lundemo.

Han er selv forelder og er svært forsiktig med å eksponere barna sine for skjermbruk når de er små.

–Synet er i stadig utvikling helt fram til tenårene, og det er derfor ekstra viktig å begrense bruken for de minste barna.

Han er særlig skeptisk til å la små barn få ubegrenset tilgang til å se på en mobiltelefon på kort avstand.

– Send ungene ut i stedet, frisk luft og bevegelse er bra både for kropp og syn! sier han med et smil.

Han er klar over at han kan bli oppfattet som gammel og med pekefingermoral, men oppfordrer alle foreldre – og barn – til å ta dette på alvor.

Even nikker gjenkjennende og smiler.

Møtet med optiker Erik har gjort inntrykk.

–Jeg tror jeg kommer til å tenke litt mer på det nå, kanskje være litt mer med kompiser og sånn. Jeg skal i alle fall ta flere pauser, sier Even.